Dr. Anna Terruwe
Haptonomie

Haptonomie gaat over het ontwikkelen van ons vermogen om te voelen. We zijn regelmatig geneigd om onze gevoelens te beschermen door ons terug te trekken of te pantseren of we zijn de verbinding met ons gevoel helemaal kwijtgeraakt. Het vermogen om te voelen is een heel basaal waarnemingsvermogen. Het gaat over levensbehoud en welbehagen. Is het veilig? Kan ik me openstellen of sluit ik me af? Wil er naar toe? Voel ik me op mijn gemak? Wil ik er vanaf? Dit gebeurt allemaal nog vóór we kunnen nadenken. Het gaat over hoe we ons verhouden tot onszelf, de ander en onze omgeving. Het is een weg in het ontdekken wie we in wezen zijn en hoe we dat op onze eigen wijze tot uitdrukking brengen in de wereld.

Haptonomie maakt gebruik van de aanraking. In de aanraking kom je iemand zeer nabij en kan je laten voelen wat er in hem/haar leeft en hoe hij/zij in het leven staat.
Het lijf is eerlijk. Onze vorm en lichaamshouding weerspiegelt hoe we de wereld tegemoet treden en welke geschiedenis we hebben. Ben je meer denkend of voelend? Houd je je rug recht of heb je juist te weinig ruggesteun ervaren?

In de aanraking laat je de ander ervaren dat hij/zij zich in zijn/haar gevoel kan uitbreiden of terugnemen, hoe dat voelt, wat dat met je doet en wat dat betekent voor het contact.
Een goede aanraking bevestigt dat je mag zijn wie je bent. Laat je voelen dat je welkom bent.
De kunst is om met een open blik naar onszelf te kijken, zonder enig oordeel.

Hieronder een citaat uit: Verkenningen in de haptonomie
“Tast is de ontmoetingszin bij uitstek en op haar ontplooing rust de rijping van het gevoelsleven en het vermogen tot liefhebben. Tast is bewegen, en de beweging van de tast volgt steeds het grondpatroon van openen en sluiten, van actie en rust. Om te ontmoeten moet een mens bereid zijn dat- of diegene te ervaren waarop of op wie de beweging of het verlangen gericht was.”

Ik heb in Doorn de alpha-opleiding haptonomie gevolgd en in Amersfoort bij Synergos de basisopleiding en werk op haptonomische basis.